7 Şubat 2007 Çarşamba

Nobel Ödülü Orhan Pamuk´un

NOT: Konu güncel değil ama bu makaleyi daha önce yazmıştım, onun için eski de olsa buraya ekleyeyim.

Nobel Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk'un...
STOCKHOLM,(DHA)

DÜNYANIN en prestijli ödüllerinden Nobel Edebiyat Ödülü’nü bu yıl ünlü yazar Orhan Pamuk kazandı. Daha önceki senelerde de adı adaylar arasında geçen Orhan Pamuk, böylece Nobel’i kazanan ilk Türk olma başarısını gösterdi. [Nobel Edebiyat Ödülü jürisinden yapılan açıklamada Pamuk'un, kenti İstanbul'un melankolik ruhunu araştırma yolunda, kültürlerin çatışmaları ve birbirleriyle iç içe geçmesinde yeni semboller bulduğu belirtildi].*
Orhan Pamuk, çok mutlu olduğunu ve ödülü kazanmaktan kıvanç duyduğunu söyledi.
Ödülü kazandığını Amerika’da öğrenen Pamuk, İsveç gazetesi Svenska Dagbladet’in sorularını telefonla yanıtladı.
Gazetenin internet sitesinde çıkan habere göre Orhan Pamuk, "Çok mutluyum. Ödülü kazanmaktan büyük onur duydum. Ödülü almak için Stockholm’e geleceğim" dedi.
Ödül töreni 10 aralıkta Stockholm’de düzenlenecek.

Kaynaklar:
Milliyet,http://www.milliyet.com.tr/2006/10/12/son/sondun22.asp
*: http://www.internethaber.com/news_detail.php?id=47183

Orhan Pamuk, insan hakları, düşünce özgürlüğü, demokrasi ve benzeri konulardaki düşüncelerini makaleler ve söyleşiler yoluyla aktarmaktadır. Yazar, Kürt sorunu ve Sözde Ermeni soykırımı ile ilgili bazı sözleri nedeniyle yargılanmıştır.(1)

Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi, URL: http://tr.wikipedia.org/wiki/Orhan_Pamuk

(1): Pamuk, Zürich “Tagesanzeiger” gazetesine yaptığı bir röportajda, Türk komutası altında 30.000 Kürt ile 1915 – 17 arasında 1 milyon Ermeni´nin öldürüldüğünü söylemiş ve bu nedenle de kendisine 2005 Aralık ayında “Türklüğü alenen aşağılamak” suçundan dava açılmıştır ancak dava daha sonra düşmüştür.



En sonunda bir Nobel ödülü Türkiye´ye de ulaşabildi. Bu, her ne kadar uluslararası bir haber olsa da yine de Türkiye için özel bir anlamı olduğundan, onu “Türkiye” bölümünde değerlendirmeyi uygun bulduk. Haberi astrolojik olarak yorumlayalım: İlk olarak Nobel edebiyat ödülünün açıklanış anında göklerin pozisyonuna bakmak yerinde olacaktır.

Nobel Edebiyat Ödülü / Açıklanış Anı haritasını yanda görüyorsunuz.(1)

İlk olarak dikkat çeken haritanın yükselenindeki Pluto. Mundan astrolojide Pluto kolektif bilinçaltına karşılık gelir ve bu da, onun ödülün verildiği andaki önemini vurguluyor. “İstanbul´un melankolik ruhunun araştırılması yolunda, kültürlerin çatışmaları ve iç içe geçmeleri konusunda yeni semboller” de, arındırma ve çatışma gibi kavramları rahatlıkla açıklayabilen Pluto´nun konuları anlamında düşünülebilir. İkinci olarak, Pluto´nun I. evdeki pozisyonu, halklardan arındırma, baskı ve sözde soykırım gibi sözleri söyleyen Pamuk´a ödülün gideceğini de ekstra belirtebilir. Öte yandan Ay´ın Yengeç´e yeni girmiş olması da, Yengeç yükselenine sahip bir ülke olan Türkiye´yle ödülün ilişkisini açıklayabilir. Tabi ki olay anı haritalarına bakarak, en fazla ödülün karakteri ile ilişkili ipuçları yakalayabiliriz. Dolayısıyla daha ayrıntılı açıklamalar için bir sinastri haritası çıkartmak yerinde olur:


Sinastri – TC / Nobel edebiyat

Ödülün ilan edildiği anın haritasında Pluto´ya dikkat edilmesi gerektiğini söylemiştik. Sinastride ise bu durum daha bir keskin ortaya çıkıyor; Pluto´nun ASC´yle birlikte TC´nin VI. evine düşen pozisyonu – ki bu pozisyon “ülkenin üretimi” anlamında tabi ki değerlendirilebilir – ve onun ülkenin Merkür´üyle ekzakt altmışlık açısı, aynı zamanda edebiyat anlamında da değerlendirilebilir. Altmışlık açıyı kuran cismin Pluto olması da, ödülün “halklardan arındırma” gibi bir özgeçmişi bünyesinde taşıyan bir tematiğe sahip olduğunu gösteriyor. Öte yandan, ödül haritası TC´nin V. evini yani sosyal olaylar ve spekülasyon ikametini tetikliyor ki burada konumlanmış Jüpiter´in de ülkenin III. evindeki Neptün´le kare açısı, düşünsel alanda bir spekülasyonun, bir hayalin gerçekleşmesine ve bundaki şans faktörüne işaret ediyor. Ödül haritasındaki Jüpiter sadece Neptün´e değil aynı zamanda Venüs´e de açı kuruyor ve dolayısıyla da Venüs – Uranüs arasındaki üçgen açı aktüel hale geliyor. Bu da devrim niteliğindeki spekülasyon olarak açıklanabilir çünkü bu ödül Türkiye için bir ilktir. Öte yandan yine çok önemli olarak, ödül haritasında MC´de pozisyonlanmış Merkür´ün TC´nin yine V. evine düşmesi ve ASC´deki Pluto´ya üçgen açı kurarak Uranüs´ü etki altında bırakması, Türkiye´nin böyle spekülatif devrimsel nitelikte bir ödüle sahip olacağını ve plutonik konuların da vurgulanacağını gösteriyor. Ödül haritasında MC´de ve XI. evde bulunan astrolojik yoğunluğun Türkiye´nin V. evini ne kadar etki altına aldığını da söylemeden geçmek yerinde olmaz; MC mundan astrolojide ulusal itibar ve XI. ev de idealler, dilekler ve istekler anlamına gelmektedir.

Yukarıda ödülün kartografik haritasını da görebilirsiniz; Merkür MC hattının Türkiye üzerinden, Ankara´nın hemen dibinden geçmesi tabi ki tesadüf değil.

Dipnotlar

1: 12.10.2006, 13:00**, +02:00, Stockholm /İSVEÇ
**:http://.almaz.com/nobel/2006-prizes.html
http://www.opb.org/programs/program.php?id=49

Hiç yorum yok: