4 Şubat 2007 Pazar

AstroPedia / Takdim


AstroPedia´ya hoşgeldiniz…

AstroPedia, astrolojinin her türüne ilişkin kaliteli bilgisel aktarımda bulunmayı ve böylelikle astrolojiseverlerin astrolojik bilgilerinin genişletilmesini kendisine ilke edinmiş bir oluşumdur. Niyetim sürekli ve sağlıklı bilgi akışının sağlanmasına yardımcı olabilmektir ve bu amaçla da güncel olan ve olmayan astrolojik bilgilerin yayımı ve kullanımı üzerine bir girişim oluşturmuş bulunuyorum. AstroPedia sitesi, klasik ve modern astrolojinin bir sentezi olarak neoklasik astroloji yorumunun gelişimine yardımcı olmayı planlıyor.

Her iki ana tür içinde öncelikle klasik astrolojinin amacına ve yapılanışına bakacak olursak, bu türün kişileri ve olayları mümkün olduğu sürece en ince detayına kadar determine etmek gibi bir özü olduğunu görebiliriz; en klasik kaynaklar kişinin yaşamı ve olayların gidişatı hakkında somut yorumlarda bulunmaya çalışırlar; yaşam süresinin hesaplanmasından cinsiyet belirlemeye kadar herşey ve her konu tam anlamıyla somut kurgular üzerinde yükselir. Öte yandan klasik astroloji, doğası gereği modern planetleri ve bakış açılarını içerisinde barındırabilmekten uzaktır; bu durum böyledir çünkü en temelsel bir tanımla klasik astroloji, 12 burç, 12 ev ve 7 planet ile 5 ana ptolemik açının
yorumlanmasına dayanır.(1) Dolayısıyla içinde örneğin Pluto´nun, Chiron´un ya da diğer modern elementlerin bulunduğu astrolojik bir yorumdan, klasik özneler taşısa dahi klasik astrolojik yorum olarak bahsetmek yanlış olur.

İkinci olarak, 17. yy´da bilimin rasyonel anlayışla yorumlanmaya başlanması ve 19. yy´da
ve 20. yy´ın başında yeni planetlerin bulunmasıyla (Pluto artık her ne kadar planet statüsünde olmasa da) astrolojinin yüzünün ve yer yer özünün de değişime uğramak zorunda kaldığına şahit olabiliyoruz. Bu noktadan itibaren de modern astroloji kendisini göstermeye başladı. Günümüzde ise modern astrolojik yorum neredeyse tümüyle psikolojik astroloji temelinde değerlendirilmektedir. Modern astroloji ile psikolojik astroloji, hemen hemen birbirlerinin ayrılmaz bir parçası olarak yaşamaktadır.

Klasik astrolojide amaç, yukarıda bahsedildiği üzere kişilerin ve olayların en ince ayrıntısına kadar determine edilmesiyse, modern astrolojide de amaç kişiye daha çok özgür alan bırakabilmek oldu ve modern astroloji bu koldan beslendi. Aslında tabi ki bu türler arasında çok keskin ayırımlar yapmak istemiyoruz çünkü her bir metot kendisinden öncekine ister istemez bağlıdır, ancak gelişim aşağı yukarı bu şekilde olmuştur.

Bunlardan hareketle klasik astrolojik türün, özünde Kova burcunun satürnsel tarafıyla birebir ilişkide olduğu da rahatlıkla anlaşılabilir; ortaçağdaki horoskop çizimlerine ya da yine determinist bir anlayışa sahip Hint astrolojik çizimlerine dahi bakılacak olursa bu çizimlerin şekillerinin kare biçiminde olduğu görülebilir. Kare, 4 rakamıyla ilişkilidir ve numerolojik olarak ta sınırlarla, fiziki dünyayla ve dolayısıyla da Satürn´le değerlendirilir.

Modern astrolojinin ise Kova burcunun uranüssel yanıyla ilişkide olduğu görülebilir;
Uranüs, astrolojide „üst bilinç“ anlamına gelir ve bu bilinç, klasik aslanvari kendini gösterme telaşından uzaktır; Uranüs „birin“ değil „toplamın“ bilincidir. Üst bilinç ya da yüksek bilinç olarak ifade edilen tanımlama, olaylar arasındaki bağlantılara bilinci ve bilinçaltını birlikte kullanarak, onları birarada sentezleyerek varmaktır. Üst bilinç, sadece rasyonalist anlayışla ya da sadece içgüdüyle kurgulanamaz; bu, günümüze kadar gelen farklı bakış açılarının kombine edilmesidir ve açıklanması da görece daha zordur. Bunun da dışında insanoğlunun daha bu seviyede olduğunu düşünmüyorum.

Sonuç olarak, klasik astroloji hakiki özü bu olduğu için determinasyondan ve modern astroloji de, yine kendi yapısı bu şekilde gelişim gösterdiği için bireye hareket alanı bırakmaktan kurtulamayacağına göre,
bana bu iki sistemin de birlikte kullanımından başkaca bir çıkar yol kalmıyor ve böylelikle her iki sistemi de neoklasik astroloji sistemi altında – ki bu tabi ki yeni birşey değildir – birleştiriyorum. Klasik astrolojiyle sınırlarımızın farkına vardık ve modern astrolojiyle de determinasyona daha değişik bakmaya çalıştık. Neoklasik astrolojiyle ise, klasik astrolojiyi temel alarak modern elementleri onun içinde eritiyoruz.

Bu anlamda sizlere seyri ve zevki bol bir yolculuk dilerim…


AstroPedia


Dipnotlar:

(1): Rafael Gil Brand, Lehrbuch der klassischen Astrologie, Chiron Verlag, Mössingen 2000, S. 11


Hiç yorum yok: